Učešća članova katedre i studenata na projektima

Učešća članova katedre i studenata na projektima

 INTERNATIONAL JOINT RESEARCH EXPERIENCE PROJECT:  Develop Great People and Organizations for Future 

Studenti master studija Fakulteta organizacionih nauka sa modula Menadžment ljudskih resursa, Nina Novović i Dejana Parežanin, predvođeni prof. dr Ivanom Kovačević, učestovali su na međunarodnom projektu  INTERNATIONAL JOINT RESEARCH EXPERIENCE PROJECT FEAA UVT TIMISOARA ROMANIA – IZU ISTANBUL TURKEY – WUT POLAND: Develop Great People and Organizations for Future u organizaciji Fakulteta za ekonomiju i poslovnu administraciju West University Timisoara iz Rumunije, Istanbul Sabahattin Zaim University iz Turske i Warsaw University of Technology iz Poljske.  U periodu od 27. Do 28.5.2022. studenti su prezentovali svoje istraživačke radove pred žirijem sastavljenim od međunarodnog tima profesora,  a radovi su recenzirani i objavljeni u elektronskom izdanju zbornika https://feaa.uvt.ro/fisiere/extracurriculare/dgopf/2022/eBook-DGPOF22.pdf

Studentkinje FON-a u polufinalu evropskog takmičenja European Ethics Bowl u Ljubljani

Studentkinje Case Study Club -a Fakulteta organizacionih nauka: Nađa Stevanović, Tanja Lazić i Miljana Luković plasirale su se u polufinale evropskog takmičenja European Ethics Bowl, pod mentorstvom Ivone Živković.

Takmičenje predstavlja kombinaciju metodologija iz oblasti rešavanja studije slučaja i debatnog takmičenja, a vezano je za oblasti održivosti i poslovne etike. Polufinale takmičenja se održalo od 11. do 13. novembra 2022. godine u Ljubljani. Teme studija slučaja u polufinalu odnosile su se na Standardizaciju u poslovanju. Zahvaljujemo se i prof. dr Ivani Mijatović na obezbeđenoj literaturi za pripreme za takmičenje i kolegi doc. dr Marku Ćiroviću na pomoći za debatni nastup. Prva studija se bavila pitanjem rodne ravnopravnosti i uvođenjem rodnih kvota u poslovanje, dok je akcenat druge studije bio na standardizaciji nefinansijskog izveštavanja. Studentkinje su pohvaljene za prezentaciju, odgovore na pitanja žirija i primere najbolje prakse iz navednih oblasti.

Zimska škola Internacionalnog menadžmenta ljudskih resursa (IHRM SCHOOL FEAA ROMANIA)

Učešće na četvrtoj zimskoj školi Internacionalnog menadžmenta ljudskih resursa (IHRM SCHOOL FEAA ROMANIA) u organizaciji Fakulteta za ekonomiju i poslovnu administraciju sa Univerziteta u Temišvaru (West University Timisoara) u periodu od 28.11. do 2.12.2022.   

Na zimskoj školi, koja je realizovana u saradnji sa Fakultetom Džon Hantsman poslovna škola, Državni univerzitet u Juti (SAD) – Faculty of the Jon M. Huntsman School of Business, Utah State Univeristy, USA, naš Fakultet kao predstavnik Univerziteta u Beogradu.

Ovo je treće učešće naše delegacije na ovom događaju. Ove godine po prvi put, pored poslovnih izazova za studente i gostujućih predavanja i radionica, organizovane su i aktivnosti akademskog pisanja, odnosno radionice i prezentacije studentskih istraživačkih radova u prisustvu stručnog žirija. Kao ishod istraživačkih aktivnosti studenata, u pripremi je posebno izdanje odabranih studentskih radova (elektronska knjiga).

Našu delegaciju činili su prof. Jelena Anđelković Labrović, koordinator za studente angažovane u poslovnim izazovima i mentor timu studenata za rešavanje studije slučaja u kompaniji.

Delegaciju studenata činili su: Mateja Manojlović, Nevena Pejović, Nina Bojković i Anđela Jović koji su rešavali studije slučaja kompanija WIPRO, KPMG, BLUE PROJECTS, SUSTAINALYTICS MORNINGSTAR I THRIVE LIFE, SODEXO I FORNETTI ROMANIA na teme aktuelnih potreba i konstantnog razvoja digitalnih veština potrebnih za hibridno radno okruženje, „zelenih“ veština za održivu budućnost, te KPI-jeva i procesa evaluacije učinka u hibridnim uslovima rada, pitanjima različitosti, jednakosti i inkluzije, brendiranja poslodavca u kontekstu buduće generacije talenata, problema procesa regrutacije u postkovid okruženju i mogućnostima poboljšanja dobrobiti i očuvanja zdravlja zaposlenih.    

Zatim, prof. dr Ivana Kovačević, kao koordinator za studentsku istraživačku delatnost, jedan od predsedavajućih na sekciji studentskih prezentacija i jedan od urednika posebnog izdanja odabranih studentskih radova koji je u pripremi (a u izdanju Fakulteta za ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda Faculty of Economics and Entrepreneurship, Serbia) i studentkinje na master modulu Upravljanje ljudskim resursima Fakulteta organizacionih nauka, Jovana Brusin i Sara Petrović, koje su prezentovale svoje istraživačke radove na teme: Preferencije zaposlenih za alternativnu organizaciju rada (Employees~ preferences for alternative working arrangements)  i  Zadržavanje zaposlenih pružanjem mogućnosti za razvoj  (Retaining employees by development opportunities). 

https://beinternational.hrmfeaa.uvt.ro/?page_id=6791

Prof. dr Ivana Kovačević je tom prilikom održala i radionicu na temu: Research methods in HRM https://beinternational.hrmfeaa.uvt.ro/?page_id=7410

Sednica komiteta za Standarde u Menadžmentu koji se odnosi na ljudske resurse (ISO/TC 260)

U periodu od 14.11. do 18.11. u Berlinu održana je plenarna sednica komiteta za Standarde u Menadžmentu koji se odnosi na ljudske resurse (ISO/TC 260) u hribridnom režimu. Po Odluci Instituta za standardizaciju Srbije imenovani su bili su prof. dr Mladen Đurić sa Katedre za kvalitet Fakulteta organizacionih nauka i prof. dr Ivana Kovačević, sa Katedre za menadžment ljudskih resursa, kao delegati.

U periodu od 2018. do danas, prevedeni su i objavljeni sledeći standardi: SRPS ISO 30400:2019 Menadžment ljudskih resursa – rečnik, SRPS ISO 30401:2019 Sistemi menadžmenta znanja – zahtevi, SRPS ISO 30408 Smernice za upravljanjem ljudskim faktorom na najvišem nivou i SRPS ISO 30405:2022 Smernice za regrutaciju.  Komisija trenutno radi na prevodu i pripremi standarda ISO 30422 Menadžment ljudskih resursa – učenje i razvoj. Jedan od članova Komisije za standard KS A260, Menadžment koji se odnosi na ljudske resurse, čiji je predsednik prof. dr Mladen Đurić (Katedra za kvalitet, FON) je prof. dr Ivana Kovačević sa Katedre za menadžment ljudskih resursa. 

https://iss.rs/sr_Cyrl/project/list?status%5B0%5D=PUBLISHED&committee=A260&operatorCommittee=3&originator=ISS&operatorStdType=3&listMode=DEFAULT

https://iss.rs/sr_Cyrl/committee/show/9263

Leave a Reply